> Äldre vinyler låter annorlunda

Jag har växt upp med vinylskivor. Sedan kom ju CD skivorna och numera är det digital form på ett eller annat sätt. Jag har ägnat lite tid åt att lyssna på lite äldre vinylskivor och har lite reflektioner här.

Som tur har jag sparat mina vinylskivor och de har hängt med alla flytt jag gjort i livet. Har köpt några fåtal nygamla och helt nya senare åren, men ska här försöka sammanfatta mina intryck av lite äldre vinyler.

Majoriteten av mina äldre skivor är producerade mellan mitten av 70-talet fram till mitten av 80-talet. Med andra ord är de inspelade helt analogt. Jag spelar upp dem med en bra spelare och lyssnar helt analogt.
Det finns alltid bättre och sämre inspelningar, men överlag låter de kanonbra. Har även jämfört upplevelsen att lyssna via Tidal och högupplösta versioner av samma låtar.
Äldre inspelningar är ju ofta mastrade igen för att sedan digitaliseras, vilket medför att de är “färgade” jämfört med originalet.

Hur låter de då? Sammanfattningsvis trivs jag bättre med skivorna jämfört med nya digitaliserade versioner. Jag säger inte att de senare är direkt dåliga, men det finns en helt annan känsla med en vinyl, som inte passerat flera led . Musiken känns mer närvarande, renare och tydligare. Ja, nästan prydligare uppställd.
Många gånger känns basen mer distinkt med rena analoga upplagan plus att vissa instrument är klarare för de högre tonerna. Men just hela ljudbilden upplever jag mer levande med vinyl.

Jag har provlyssnat på bl a Beatles, Pink Floyd, Silver Convention, Chicago, Dire Straits, 10CC, Genesis, Beach Boys m.fl. Alla dessa skivor är producerade mellan ca 1975-1985. Efter mitten av 80-talet kom digitaltekniken in i studiomiljön. Men just ovan nämnda ca 10 år, verkar kunskapen och kvaliteten vara på max när det gäller analog teknik i studios.

Numera kan ju vem som helst skapa en studio med hjälp av modern digital teknik och det är ju en naturlig utveckling. En form av demokrati för alla som vill syssla med detta. Man behöver inte investera i en massa stora och dyra apparater.
Men samtidigt har man tappat bort mycket av det kunnandet som fanns på marknaden en gång i tiden.

För att verkligen höra hur en skiva låter behövs ju bra utrustning, för annars får man inte fram detaljerna.
Jag har använt en spelare från Audio-Technics LP5 samt samma leverantörs bästa MC-pickup ART9 monterad på AT-MG10. Denna är ansluten till ADL Stratos MC ingång. Phonosladden som medföljer AT-LP5 fungerar nog skapligt med MM pickup, men inte för MC, så jag har tillverkat en egen med låg kapacitans kring 50 pF/m och detta lyfte ljudet ytterligare ett steg.

Underbart att återupptäcka många äldre vinylskivor ! Samtidigt måste jag nämna att vissa inspelningar som inte är bra i sig själva, låter riktigt dåligt med bra utrustning, men det visste du säkert själv.