> Direkt svarvad vinyl

En gång i tiden gjordes inspelningar i realtid, dvs orkester och vokalister gjorde inspelningen i realtid och man svarvade direkt en vinylmaster, som sedan gick till en fabrik som gjorde ett negativt avtryck i metall, varifrån man sedan gjorde pressningen av själva vinylskivan. Detta innebär att om någon spelar fel eller hostar eller något annat störande, så innebär det omtagning från början. Man spelade in en sida i taget, så det blir därmed två tagningar, men allt måste klaffa fullt ut.

Att jobba på detta sätt är idag extremt ovanligt, men när vinyltrenden väl slog till, så finns det alltid personer som vill utmana sig själva.

Ett företag är Chasing The Dragon (Audiophile Recordings), från England. Inför inspelningen så positionerades 21 mikrofoner i lokalen. Vokalisten spelades in via en Neumann U47, via en rörbestyckad förstärkare. Allt kopplades via en analog Neve mixer, där utgången gick direkt till en Neumann VMS 80, som svarvade mastern. Parallellt gjordes en analog inspelning på ett band, halvtums format med hastighet av 30 inch/sekund samt till en Nagra digitalspelare som samplar på 24-bit/192 kHz. På det sättet hade man tre masters att jobba vidare med. Man kan därmed lansera den direkt svarvade vinylskivan, CD samt master tape.

Jag har lyssnat på en av deras direkt svarvade inspelningar (direct cut recording), som gjordes hösten 2016 i London, Air Studio (Studio 1), med Syd Lawrence Orchestra (storband) med vokalisten Clare Teal. Denna skiva, A Tribute To Ella Fitzgerald, kan verkligen klassas som en audiofil produkt. Det tog en dag att göra inspelningen.

Som kommentar kan nämnas att AIR Studio är en klassisk studio i London, i en f.d. kyrka, som bl a är känd för en huvudman, Sir George Martin, som länge hanterade Beatles inspelningar. Verkligen klassisk mark med andra ord.

Men hur låter det i jämförelse med “vanliga skivor”? Jag satte mig ner och lyssnade på skivan. Och visst slog den knockout på en traditionell inspelning. Det framkom i flera passage med framför allt vissa instrument och kombinationer. Grymt läckert, så till den milda graden att jag lyssnade om flera stycken, bara för att det var så häftigt. Det gick ett par timmar direkt. Gåshud vid flera tillfällen. (Gissa min nya favoritskiva?)

Man skulle kunna rubricera denna vinyl som, “skivor värda att dö för”, en superbra analog produktion.

Utrustningen var väl kvalificerad, för att få så ofärgat ljud som möjligt. Allt var balanserat, vilket ger helt brusfritt grundljud. Spelaren var Rega Planar 3 med extra drivrem (gul), men i övrigt standard. Jag hade även en förförstärkare modell iFi Pro iCAN, som möjliggjorde att jag kunde testa med lite nyanser på rörsteg kontra diskreta transistorer och lite annat. Men bäst var ändå så rak ljudkedja som möjligt. En riktigt bra inspelning behöver ingen korrigering, om hela ljudkedjan är tillräckligt bra.

Se hur arbetet går till i studion (visar inte just denna inspelning, men upplägget är samma) del 1 och del 2

Man kan bara konstatera att det krävs en hel del logistik, för att sätta alltsammans.

Utrustning för provlysningen av vinylskivan:
Rega Planar 3, ADL Stratos RIAA, (iFi Pro iCAN), monoblock ATSAH 500 och golvhögtalaren Lukase RAW12H och allt fullt balanserat.