MQA

MQA står för Master Quality Authenticated som är en relativt ny audio teknik från företaget Meridian Audio. Strömmande media ökar lavinartat och musikindustrin har hoppat på tåget, då mer intäkter kommer denna väg. Se bara på Spotify som (slutet av 2015) har 20 miljoner betalande kunder.

Trenden går mot mer högupplöst och detaljrika ljudformer som FLAC. Men allt detta äter kapacitet i form av överföringstid via nätet samt hårddiskutrymme. Då högupplösta ljudfiler tar plats på alla sätt, så har MQA utvecklats för att möta behoven från marknaden.

Företaget Meridian, säger själva, att marknaden har fundamentalt ändrat sättet att lyssna på musik.

MQA är inte någon ny filformat, utan en komprimeringsteknik som tillåter att man packar ljudet i redan kända format som FLAC, WAV eller ALAC. Det som behövs är en MQA avkodare för att återskapa originalet. Men tekniken är inte bara för komprimering, utan det är en totalt kontrollerad kedja, som bl a korrigerar tidsfel som ofta finns i många digitala omvandlare. Därför visar det sig, att hur bra originalmaster man än har, så blir slutresultatet alltid bättre, med MQA.

Har du exempelvis en FLAC fil med MQA, så kan du lyssna fast du inte har en MQA avkodare, fast du får inte med all information, vilket skulle ge bättre upplösning och ljud.
Packningstätheten öka betydligt med MQA. En fil i 24/96 format som tar 171 MB normalt, upptar endast 98 MB med MQA kodning, utan att tappa upplösning.

Nu är frågan vilka som kliver på detta tåget? Tidal säger att de under 2016 kommer att använda MQA-tekniken för sina high-end kunder. Pioneer har på gång att lansera en portabel spelare, XDP-100R. Vi lär se massor av produkter och tjänster som går i samma riktning.

 

> Läs mer
Meridian Audio
Strömning blir högupplöst

Läs mer direkt av skaparen av MQA, Bob Stuart

 

NYHETER & TRENDER