> Spänningen har betydelse

Vilken betydelse har egentligen spänningsförsörjningen till en audio enhet? Vi kan kort besvara frågan, att den har stor betydelse. Dels handlar det om att dagens nätspänning är så nedsmutsad (se separat artikel) och hur väl apparatens egna nätdel är konstruerad. I denna korta artikel fokuserar vi på enhetens egna nätaggregat.

Majoriteten av apparater och det gäller både slutsteg, förförstärkare och andra enheter, att nätdelen sitter i samma låda. Vissa konstruktörer har ansträngt sig med att skärma mellan nätdel och själva elektroniken. Men några få går ett steg längre och placerar nätdelen i en helt egen och separat box, som även bör placeras en lite bit bort, för att inte störa.

Det som ofta stör är nog den magnetiska störningen från transformatorn.

Det finns switchade och linjära nätenheter. Många anser att den klassiska linjära nätenheten med transformator och en massa ellytar är bäst. Om inte annat så blir en sådan konstruktion ofta enklare, vilket många gånger kan vara bra. Men det börjar dyka upp fler tillverkare som skapar en nätdel med switchad ingång och sedan en linjär slutdel, som matar den känsliga audiokonstruktionen.

Exempel på företag som verkligen gått in för separata nätenheter är engelska Naim. Där finns olika nivåer på mer eller mindre avancerade nätenheter till de olika audio-enheterna. Företagets konsekventa lösningar är också en del i deras framgång. Naim har idag en egen spänningsmodul (kallad DR-krets), som man använder flitigt i sina konstruktioner. Här är det mycket modultänkande, vilket är smart om inte annat för att uppgradera olika enheter.

Ett annat exempel är företaget Benchmark från USA, som i sitt slutsteg AHB2 har ett switchad nätdel som levererar en stabil linjär spänning.

Rent logiskt är att känslig elektronik behöver stabil och fin likspänning för att prestera optimalt. Så självklart påverkar både kvaliteten av 230 volt i ditt vägguttag samt på vilket sätt resterande konstruktioner är skapade. I vissa fall, exempelvis en känslig phonoförstärkare kan ju många gånger drivas av batterier, så strömförbrukningen är så pass låg och genom att ha ren DC (likström), så eliminerar man i stort alla bekymmer när det gäller spänningsmatningen.

Ett annat exempel på batterispänning är DACportable från CEntrance. Denna enhet går ju lika bra att ansluta till en stationer förstärkare och inte bara till hörlurar.